50 (te) gekke dingen die dieren doen – Tricia Martineau Wagner

Er zijn van die boeken die je ziet en waar je dan heel nieuwsgierig naar bent. 50 (te) gekke dingen die dieren doen van Kosmos Uitgevers was zo’n boek. Was ja, want ondertussen heb ik het gelezen en kan ik zeggen dat ik terecht nieuwsgierig was. Ik wilde heel graag weten welke weetjes er dan in dit boek stonden. Zouden ze alleen maar leuk en grappig zijn? Dat idee kreeg ik namelijk wel een beetje door de kaft van het boek. Toen het boek dan ook in mijn brievenbus zat, ben ik snel op onderzoek uitgegaan.

Het verhaal 

50 (te) gekke dingen die dieren doen is een boek vol grappige en opmerkelijke weetjes over dieren. Wist je dat een stinkdier ondersteboven plast en dat je een hond herkent aan zijn neusafdruk? Dit zijn twee voorbeelden van de maar liefst vijftig feiten en weetjes die in dit vrolijke boek staan. De beschrijving van de grappige gewoontes van dieren laat zien hoe wonderlijk én vernuftig de natuur in elkaar zit. Populaire wetenschap voor kinderen van 4-11 jaar!

Met cartooneske tekeningen en korte, leuke teksten – zo aansprekend dat ook oudere kinderen en (groot)ouders willen meelezen.

 

Wat vind ik van het boek?

De weetjes in het boek zijn zeker alleen niet leuk en grappig, maar ook interessant en soms een beetje smerig wellicht. Als je dacht dat stinkdieren altijd de stinkende vloeistof gebruiken als wapen dan ga je in dit boek ontdekken dat het toch echt even anders werkt. Door middel van dit boek heb ik een aantal voor mij nieuwe dieren leren kennen. Zo had ik nog nooit gehoord van de liervogel, de zeilvis en de ossenpikker. Die laatste heeft een bijzondere vriendschap met de neushoorn. Hoe dat precies zit, ontdekte ik op bladzijde 75 van het boek. Eigenlijk zou ik over bijna iedere bladzijde wel iets kunnen vertellen, maar dan hoef je het boek zelf niet meer aan te schaffen. Wel maakte ik een top 5 met weetjes die ik hierboven nog niet genoemd heb:

  • Nummer 4: Flauwe geiten
  • Nummer 11: Vuilbekken
  • Nummer 15: Slurfspeen
  • Nummer 24: Stoere staarten
  • Nummer 42: IJspret

 

 

Dit boek vind ik echt een boek voor groep 5, alhoewel leerlingen uit groep 8 bij mij het gelezen hebben en best leuk vonden.

Boek aanschaffen?

 

Share Button