Zeven toffe knutselideeën voor de herfst

Momenteel viert een groot deel van Nederland herfstvakantie. Al vanaf september laat dit seizoen zich aardig aan ons zien met veel regen en vallende blaadjes, eikels en noten. Voor de vakantie was ik in de klas vooral druk met de kinderboekenweek, maar straks mag de herfst zich toch ook wel in de klas laten zien. Dat werd dus tijd voor een zoektocht naar leuke ideeën. Ik vond onder andere zeven toffe knutselideeën voor de herfst die ik met plezier deel. Bijna alle ideeën heb ik gevonden via Pinterest. Volg je me daar al?

1. Herfst kubisme

Dit idee komt van één van mijn favoriete websites voor ideeën voor handvaardigheid: Krokotak. De afbeeldingen op de site zijn al vrij duidelijk om deze opdracht goed te kunnen maken, maar het filmpje maakt het nog duidelijker. Een leuke les om ook maar aandacht te besteden aan het kubisme.  Dat maakt de les wat mij betreft nog net iets interessanter.

2. Vogels voeren

Wat ik echt bij de herfst vind horen is iets knutselen waarmee je de vogels kunt voeren. Door op bovenstaande link te klikken kom je bij een grote verzameling ‘bird feeders‘. Ik vind het huisje van ijslollystokjes het meest gave idee dat ertussen staat.

3. Krans van bladeren vouwen

Vouwen blijft voor veel leerlingen lastig. Deze krans is daarom, denk ik, ook zeker geschikt voor de bovenbouw. Weer even ervaren hoe belangrijk het is om netjes te vouwen, strakke vouwlijnen te maken en het dan ook nog eens netjes op elkaar te plakken. Extra uitdagend is het om dit dan met kleine vouwblaadjes, 8 cm x 8 cm, te doen.

4. Herfstbladeren voor het raam

Een idee voor de wat lagere groepen, maar wel een idee dat ik erg leuk blijf vinden. Ook hierbij een duidelijke uitleg op de site, maar wel in het Engels. Gelukkig is hierbij ook een filmpje te vinden wat goed de stappen laat zien.

5. Getimmerd spinnenweb

Ooit heb ik met leerlingen een kerstster gemaakt met een plankje, spijkers en wol. Dit is nog steeds een les die me is bijgebleven, omdat de leerlingen zo genoten van het maken en de eindresultaten ook echt geweldig waren! Toen ik het idee van het spinnenweb tegenkwam, werd ik dus meteen enthousiast. Ik weet niet of ik de plankje dit jaar nog geregeld ga krijgen, maar anders ga ik dit idee zeker onthouden voor een ander schooljaar.

6. Herfstmozaïek

Deze opdracht heb ik vorig jaar gedaan met mijn klas en dit was erg leuk om te doen. Alle leerlingen kregen een vierkantje dat ze in moesten kleuren. Als ze klaar waren met hun werk, mochten ze deze in gaan kleuren. Toen uiteindelijk alle vierkantjes waren ingekleurd hebben we ze op een groot vel geplakt en zo was er een prachtig groepskunstwerk gemaakt.

7. Potloodhoesje van vilt

Tekenen, verven, knutselen met papier, dat kennen we allemaal wel een beetje. Soms wil je gewoon net iets anders en dit idee voldoet daar wel aan. Van vilt zijn er herfsthoesjes gemaakt voor potloden. In de hogere groepen kan je de leerlingen voor deze opdracht volgens mij al vrij snel aan het werk zetten. Laat ze zelf maar denken, meten en knippen wat ze nodig hebben om een leuk hoesje te maken.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button