Zoek iemand die… kerstvakantie

Of we 10 januari weer naar school mogen, is natuurlijk twijfelachtig. Ik hoop het wel en maakte deze ‘Zoek iemand die…kerstvakantie‘. Volgens mij staan er alleen maar activiteiten in die ook mogelijk zijn nu er een lockdown is. ‘Zoek iemand die…’ kan goed ingezet worden als alternatief voor de vakantie- of weekendkring. De leerlingen praten kort met elkaar, ontdekken wat hun klasgenoten gedaan hebben, maar de opdracht gaat wel vlotter dan om de beurt vertellen.

Hoe werkt ‘zoek iemand die…’?

Alle leerlingen krijgen een werkblad en lezen wat er in de vakjes staat. Vervolgens lopen ze door de klas op zoek naar klasgenoten die de dingen uit de vakjes gedaan hebben. Als ze iets aan iemand willen vragen, geven ze elkaar een high five. Ze mogen per keer maar één ding vragen! Heeft de klasgenoot gedaan wat er gevraagd wordt? Dan wordt de naam van diegene opgeschreven. Heeft diegene het niet gedaan? Dat is pech! Daarna mag de ander iets vragen en schrijft wel/niet de naam in het vakje. Vervolgens gaan de leerlingen op zoek naar een andere klasgenoot om iets aan te vragen.

Lees ook: 15 ideeën om te werken aan groepsvorming

Iedere naam mag maar één keer opgeschreven worden. Een klasgenoot die eerder een keer nee heeft geantwoord, mag best nog een keer iets gevraag worden. Het is alleen niet de bedoeling om alles op te noemen totdat er een keer ja wordt gezegd. Eerst moeten er dan dingen gevraagd zijn aan andere klasgenoten.

Downloads

Tip: Print 2 pagina’s op één A4. Zeker in de hogere groepen kan dit prima, het scheelt papier en de opdracht kan nog steeds prima uitgevoerd worden.

Download ‘Zoek iemand die…kerstvakantie’ hier.

Tip 2: Op de website van juf Bijtje staat een leuke versie voor de lagere groepen.

Share Button