Zenuwachtig voor de eindtoets

Aanstaande dinsdag begint mijn groep 8 aan de eindtoets. Ik vind het spannend. Dit is mijn eerste groep 8 en ik weet dat ze het kunnen, maar toch ben ik zenuwachtig. Gaan ze wel echt laten zien wat ze kunnen? Wordt er niemand ziek? Heb ik alles goed geregeld? Zullen zij niet te zenuwachtig zijn? Had ik nog extra potloden moeten pakken? Gaat het wel goed met groep 7 die ochtenden? Mijn hoofd blijft maar malen. Maar is dat wel nodig?

Gaan ze wel echt laten zien wat ze kunnen?
We hebben de afgelopen twee weken wat toetsen van de afgelopen jaren ingekeken. Bij het nakijken waren er qua fouten weinig verrassingen. En als die er wel waren dan wist de leerling vaak wel hoe het kwam. Diegene had bijvoorbeeld even geen zin meer in oefenen of had geen kladblaadje gebruikt om de som uit te rekenen terwijl ze eigenlijk wel wist dat het nodig was. Hopelijk hebben ze geleerd van hun fouten en komt het gewoon goed. 

Wordt er niemand ziek?
Ik geloof dat ik daar weinig invloed op heb. Bij ziekte is er vast wel een oplossing. Snel loslaten dus.

Heb ik alles goed geregeld?
De spullen zijn gecontroleerd, ik heb de handleiding drie keer doorgelezen, de klas staat klaar, ze weten dat ze een boek mee moeten nemen, groep 7 heeft ook alles klaarliggen. Ik geloof dat alles wel geregeld is. Wel moet ik morgenochtend nog een leuke motivatie op alle tafels neerzetten, maar dat moet lukken voor half negen.

Zullen zij niet te zenuwachtig zijn?
We hebben geoefend en de fouten doorgenomen. Tijdens het oefenen mochten ze vragen stellen als ze wilden en dat hebben ze netjes gedaan. Het verkeersexamen hebben ze allemaal gehaald dus dat heeft ze vast positief gemotiveerd. En een beetje zenuwen zijn gezond, toch?

Had ik nog extra potloden moeten pakken?
Vast, maar dat is zo geregeld morgenochtend.

Gaat het wel goed met groep 7 die ochtenden?
Ik heb alle vertrouwen in mijn leerlingen en in mijn collega’s. Hierover moet ik me dus zeker niet druk maken.

Zenuwachtig voor de eindtoets? Ja, maar het komt vast helemaal goed!

Share Button