Mailtjes van uitgeverijen in mijn mailbox zijn vaak erg leuk en ook dit keer was dat weer het geval. Uitgeverij Scriptum benaderde mij of ik een recensie-exemplaar wilde ontvangen van het nieuwste boek van Mark van der Werf. Zijn vorige boeken heb ik allemaal gelezen en ik was dan best benieuwd naar dit boek. Vooral omdat het vanuit de ouders werd geschreven en niet zozeer vanuit leerkrachten. Een boek over Schoolpleinmoeders, maar ook een beetje door Schoolpleinmoeders.

Het boek

Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst. In ‘Schoolpleinmoeders’ loopt Mark van der Werf (beter bekend als Meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar door komen.
Alle moeders zijn moe, maar geen van hen laat zich daardoor uit het veld slaan. Ze bakken 28 mini-croissantjes voor het kerstdiner en struinen met stuiterende kleuters door het bos.
Slopend, is die basisschooltijd, maar ook ontzettend leuk. Zoals een van de moeders zegt: “Ik ben kapot. Maar ik zou het voor geen goud willen missen.’

Wat vind ik van het boek?

Op Goodreads heb ik het boek 3 sterren gegeven. Het is leuk om te lezen, maar ik vond het eerste boek van Meester Mark echt beter. Soms lijkt het een beetje teveel van hetzelfde en komt het wat zeurderig over. Korter en diverser had in aantal hoofdstukken echt mogelijk geweest.

Na het lezen van dit boek ben ik blij dat ik zelf nog geen schoolpleinmoeder ben. Het is niet niks. Ik wil de ouders uit het boek wel zeggen: Niet alles moet! Een traktatie hoeft niet zo bizar groot en bijzonder, kinderfeestjes hoeven geen fortuin te kosten en hoe gekker we elkaar maken, hoe erger het wordt. Als ik dan naar mijn baby kijk en zie hoe hij geniet van een vlieg die op de lamp loopt of een duif die ineens opvliegt, dan denk ik dat we echt weer moeten leren genieten van de kleine dingen. Ook de leerkrachten. Niet alles hoeft!

Fijn om te lezen vond ik waar ouders soms tegenaan lopen bij leerkrachten en dan met name de dingen waar ik echt wat mee kan. Soms moeten we gewoon mailen en ook voor mij voelt het dan vervelend om weer een mailtje te sturen. Maar soms twijfel ik bij situaties of ik de ouders moet inlichten en na het lezen van dit boek weet ik: bij twijfel doen. Sinds het lezen heb ik dit nu twee keer toegepast met als gevolg dat ouders aangaven het fijn te vinden dat ik de informatie had gegeven.

Winactie

Een bericht op woensdag betekent vaak een winactie en dat is vandaag ook het geval. Extra leuk, omdat het mijn verjaardag is en trakteren is nog steeds een feestje. Wil jij het boek van Meester Mark graag winnen? Reageer dan onder dit bericht dat je het boek graag wilt winnen. Dat is alles. Je kunt meedoen tot zondagavond 7 oktober 19:00 uur.

De winnaar van het boek is Wendy. Van harte gefeliciteerd!

Share Button

22 reacties op Winactie: Schoolpleinmoeders

 1. Nog van harte juf Inger! Ik ben als juf, maar stiekem ook als moeder nieuwsgierig naar het nieuwe boek van meester Mark? dus doe graag mee met de winactie?

 2. Gefeliciteerd.. Een mooie dag om jarig te zijn…

  Het lijkt me super leuk om dit boek te winnen en dan te delen met de ‘collega-moeders’ van de activiteitencommissie van onze school…

 3. Ik wil het boek graag winnen. Ik ben vooral ook nieuwsgierig naar de tips voor de leerkracht.

  En via deze weg: gefeliciteerd met je verjaardag! ?

 4. Het lijkt me super leuk om dit boek te winnen en dan uit te lenen aan mijn ‘collega-moeders’ van de activiteitencommissie van school.

 5. Klinkt super leuk. Zou het boek zeker willen winnen om lekker te lezen. Ik sta aan beide kanten, leerkracht en schoolpleinmoeder.
  Ben benieuwd wat ouders anders zouden willen zien.

 6. Allereerst gefeliciteerd met jouw verjaardag.
  Wat een leuke winactie. Je maakt mij nu wel nieuwsgierig naar dit schoolpleinboek en de tips die erin staan.

 7. Ik wil het boek graag winnen! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt! Ik ben leerkracht en sinds dit schooljaar een schoolpleinmoeder.

  • Gefeliciteerd jufinger! Ook al vond je het eerste boek van meester Mark leuker, ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden naar schoolplein moeders. Als juf ben ik heel benieuwd naar die belevenissen.
   Ik wil het boek dus heel graag winnen???
   Met vriendelijke groet,
   Gera Verstegen.

 8. Ik zou het leuk vinden om het boek te winnen. Dan kan ik samen doen met een oud studiegenoot. Daar spreek ik nog regelmatig mee af. Beide vinden we de boeken hiervan leuk. Ook is het een keer leuk om verhalen te lezen van de andere kant dan als leerkracht zijne.

 9. Ik zou graag het boek van meester mark willen winnen. Dan kan ik samen doen met een oud studiegenoot. Die spreek ik nog wel vaak. Zij vindt de boeken van meester mark ook echt leuk! Net als ik.

 10. Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  En ja, ik zou heel graag het boek winnen. Voor mezelf, maar ook om te delen met de vele ‘onderwijsmensen’ in mijn omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *