Winactie: Schoolpleinmoeders

Mailtjes van uitgeverijen in mijn mailbox zijn vaak erg leuk en ook dit keer was dat weer het geval. Uitgeverij Scriptum benaderde mij of ik een recensie-exemplaar wilde ontvangen van het nieuwste boek van Mark van der Werf. Zijn vorige boeken heb ik allemaal gelezen en ik was dan best benieuwd naar dit boek. Vooral omdat het vanuit de ouders werd geschreven en niet zozeer vanuit leerkrachten. Een boek over Schoolpleinmoeders, maar ook een beetje door Schoolpleinmoeders.

Het boek

Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst. In ‘Schoolpleinmoeders’ loopt Mark van der Werf (beter bekend als Meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar door komen.
Alle moeders zijn moe, maar geen van hen laat zich daardoor uit het veld slaan. Ze bakken 28 mini-croissantjes voor het kerstdiner en struinen met stuiterende kleuters door het bos.
Slopend, is die basisschooltijd, maar ook ontzettend leuk. Zoals een van de moeders zegt: “Ik ben kapot. Maar ik zou het voor geen goud willen missen.’

Wat vind ik van het boek?

Op Goodreads heb ik het boek 3 sterren gegeven. Het is leuk om te lezen, maar ik vond het eerste boek van Meester Mark echt beter. Soms lijkt het een beetje teveel van hetzelfde en komt het wat zeurderig over. Korter en diverser had in aantal hoofdstukken echt mogelijk geweest.

Na het lezen van dit boek ben ik blij dat ik zelf nog geen schoolpleinmoeder ben. Het is niet niks. Ik wil de ouders uit het boek wel zeggen: Niet alles moet! Een traktatie hoeft niet zo bizar groot en bijzonder, kinderfeestjes hoeven geen fortuin te kosten en hoe gekker we elkaar maken, hoe erger het wordt. Als ik dan naar mijn baby kijk en zie hoe hij geniet van een vlieg die op de lamp loopt of een duif die ineens opvliegt, dan denk ik dat we echt weer moeten leren genieten van de kleine dingen. Ook de leerkrachten. Niet alles hoeft!

Fijn om te lezen vond ik waar ouders soms tegenaan lopen bij leerkrachten en dan met name de dingen waar ik echt wat mee kan. Soms moeten we gewoon mailen en ook voor mij voelt het dan vervelend om weer een mailtje te sturen. Maar soms twijfel ik bij situaties of ik de ouders moet inlichten en na het lezen van dit boek weet ik: bij twijfel doen. Sinds het lezen heb ik dit nu twee keer toegepast met als gevolg dat ouders aangaven het fijn te vinden dat ik de informatie had gegeven.

Winactie

Een bericht op woensdag betekent vaak een winactie en dat is vandaag ook het geval. Extra leuk, omdat het mijn verjaardag is en trakteren is nog steeds een feestje. Wil jij het boek van Meester Mark graag winnen? Reageer dan onder dit bericht dat je het boek graag wilt winnen. Dat is alles. Je kunt meedoen tot zondagavond 7 oktober 19:00 uur.

De winnaar van het boek is Wendy. Van harte gefeliciteerd!

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Scriptum. Hartelijk dank!

Share Button