7 materialen die kunnen helpen de werkdruk te verlagen op school

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik wil niet klagen met deze blog. Ik geniet van mijn vak, weet dat er drukke periodes en minder drukke periodes zijn, ben zo druk als ik mezelf maak en maak bewust keuzes om te zorgen dat mijn werk leuk blijft. Maar werkdruk is toch iets dat speelt in onderwijswereld en dat bracht mij aan het denken. Welke materialen in een school zouden helpen om het gevoel van werkdruk te verlagen met leerkrachten? Geen mensen, maar spullen die het werk van de leerkracht wat makkelijker en fijner maken. Met hulp van diverse leerkrachten kwam ik tot het volgende lijstje. Deze spullen vinden wij handig op onze scholen of zouden we wel graag willen.

 1. Kopieerapparaat
  Een kopieerapparaat moet niet alleen kopiëren, maar ook kunnen scannen en printen. Verder is het fijn als er functies als nieten en boekjes maken tot de mogelijkheden behoren. Diverse papiergroottes moeten in het apparaat kunnen. Ook moet een taak makkelijk te annuleren zijn als er iets misgaat.
 2. Koffieautomaat
  Even snel een kop koffie of thee kunnen pakken, zonder te moeten wachten tot het apparaat weer eindelijk warm genoeg is. Extra fijn is het natuurlijk als de koffie lekker is en er keuze is uit meerdere smaakjes thee. Mocht het mogelijk zijn, dan is het kunnen pakken van een koekje ook wel fijn.
 3. Digibord
  Het digibord in de klas moet snel opstarten en altijd goed werken. Een touchscreen zonder beamer is bijvoorbeeld best prettig. Dagelijks kalibreren moet ook afgelopen zijn. Nooit zou het fijnst zijn.
 4. Perforator
  Hoe fijn zou het zijn als je een flinke stapel papier in een keer kunt voorzien van 2, 4 of 23 gaatjes? Geen kleine stapeltjes van 5 of 6 blaadjes, maar gewoon de hele stapen in één keer. Nog fijner zou het natuurlijk zijn als het kopieerapparaat dit meteen even voor je regelt als je toch aan het kopiëren bent.
 5. Digitale rapporten
  De cijfers op de rapporten worden automatisch berekend en daar hoef je niet meer naar om te kijken. De spellingfouten die je per ongeluk maakt, omdat je al 30 rapporten hebt geschreven worden voor je verbeterd en als je ineens bedenkt dat je toch iets anders bij een leerling had willen schrijven dan is dat gemakkelijk te veranderen.
 6. Goed gevuld magazijn
  Nooit misgrijpen als je nieuwe gummen nodig hebt voor je leerlingen. De schriften die je nodig hebt, zijn altijd op voorraad en als je zin hebt om nu paasstickers te plakken bij goedgemaakt werk dan zijn ze er natuurlijk.
 7. Tablets
  Reken- en spellingopdrachten worden direct nagekeken en de leerling krijgt meteen te zien of het goed of fout was. Dit scheelt flink wat stapels schriften aan het einde van de dag om na te kijken. Een goed device voor de leerkracht om tijdens de les de leerlingen te kunnen volgen mag hierbij niet vergeten worden. De leerkracht blijft toch de kracht in de klas, tablets zijn een middel.

Heb jij nog goede aanvullingen op dit lijstje? Ik lees ze graag.

Share Button