Recensie: Toen we wegvlogen

Recensie van juf Inge
Boeken en verhalen over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank, zowel fictief als informatief, hebben mij altijd geboeid. Het is belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden. Daarom was ik erg benieuwd naar het nieuwe boek van Alice Hoffman. Zij schreef, in samenwerking met de Anne Frank Stichting, met Toen we wegvlogen een fictief verhaal over Anne Frank vóórdat ze in haar dagboek schreef. Heel nieuwsgierig naar dit verhaal opende ik het boek.

Korte samenvatting

‘Er waren eens twee zussen. De ene was mooi en beschaafd, en de andere zag de toekomst en stapte erin. De ene plantte een rozenstruik, maar de andere zag dat elke witte bloem rood werd. De ene deed wat haar gezegd werd, maar de andere schreef alles op wat ze gezien had. Als je het opschrijft, kunnen ze niet doen alsof het nooit gebeurd is.’

Anne Frank wilde niets liever dan een bekend schrijfster worden in Amerika. Ze speelde graag films na tot haar wereld steeds kleiner werd door het oprukken van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De hoop om naar Amerika te kunnen gaan verdween langzaam, ze mochten niet meer naar hun normale middelbare school en ’s avonds moesten ze binnen blijven. Anne hoorde de motten bij het raam, maar had nog steeds vertrouwen in de toekomst. Op een dag zou ze een vogel worden, om weg te kunnen vliegen.

Lees alvast een fragment in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

‘Als je het opschrijft, kunnen ze niet doen alsof het nooit gebeurd is.’

Toen we wegvlogen

En wat is het goed en belangrijk dat Alice Hoffman dit verhaal heeft opgeschreven. Er zijn al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, en ook over Anne Frank geschreven, waarvan het bekendste boek natuurlijk haar eigen dagboek is. Maar toch is Toen we wegvlogen een waardevolle aanvulling op die al uitgebreide collectie boeken. Het is een boek om zeker aan dat rijtje toe te voegen.

Alice Hoffman belicht in Toen we wegvlogen een gedeelte in de tijd dat misschien nog wat minder naar voren is gekomen in de andere verhalen over Anne Frank, de tijd voordat ze moest onderduiken. Ze neemt je mee in het leven van de familie Frank en beschrijft dit op zo’n mooie en natuurlijke manier dat het tijdens het lezen lijkt of jij daar als lezer ook rondloopt, overigens prachtig vertaald naar het Nederlands door Saskia Peterzon-Kotte. Je loopt hetzelfde trappetje op en af naar het huis aan het Merwedeplein, je ziet het ijs in de vitrine van De Oase liggen, je hoort de stem op de radio. Je ziet dezelfde motten vliegen die Anne ziet vliegen in de hoek van haar kamer, bij het raam, in de boom. Later snap je als lezer dat die motten symbool kunnen staan voor gevaar, voor angst.

Wat heeft Alice Hoffman dit ontzettend mooi en invoelend weten te beschrijven. Ondanks dat Toen we wegvlogen een fictief verhaal is, voelt het nergens onecht. Dit zou zomaar écht het verhaal van de familie Frank geweest kunnen zijn voordat ze de onmogelijke beslissing moesten maken om onder te duiken. Je merkt aan alles dat de schrijfster gedegen onderzoek heeft gedaan en zelf veel heeft gelezen over de familie Frank. Dit is een verhaal dat precies weergeeft hoe de tijd voor Joodse kinderen in Nederland moet zijn geweest, moet hebben gevoeld. Het geeft daarmee vensters om te kijken naar de geschiedenis, en het leert je ook dat er paralellen zijn, dat we nu ook in een tijd leven die voor sommige kinderen heel angstig kan zijn, weliswaar om
andere redenen, maar ook in deze tijd is er, helaas, sprake van angst en dreiging op bepaalde plekken in de wereld.

Lees dit boek, koop of leen het bij de bibliotheek, lees het voor! Laat kinderen in aanraking komen met verhalen als deze, opdat we nooit vergeten.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Fontaine Uitgevers. Hartelijk dank!

Share Button