8 redenen waarom de mensen rondom de leerkrachten een medaille verdienen

In de vakantie treffen alle leerkrachten voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Ook ik ging hard aan de slag, maar dit jaar kon ik het echt niet alleen. Nu schakel ik wel vaker de hulp in van mijn familie als ik aan de slag ga, maar nu moest ik wel. 34 tafels en stoelen, een bureau en meerdere kasten verplaatsen was met een zwangere buik echt geen optie. Gelukkig waren mijn ouders zo lief om hun zaterdag op te offeren en me een paar uurtjes te helpen. Toen ik het daar later over had met wat van mijn juffenvriendinnetjes bedachten we ons dat we toch wel blij mogen zijn met die behulpzame familieleden van ons. En niet alleen onze ouders en broers en zussen, maar ook zeker vrienden, partner en kinderen moeten we niet vergeten. Daarom een blog speciaal voor hen. Jullie zijn geweldig! Hierbij een lijstje waarom deze lieve mensen een medaille verdienen. 

 1. Helpen sjouwen en klussen
  De reden die ik al in mijn inleiding noemde: Ze helpen ons met sjouwen. Zetten tafels en stoelen op de juiste plek of brengen even een bank op school voor in de leeshoek. Ook draaien ze hun hand er niet voor om om te helpen met het elkaar in zetten van een kast of het ophangen van een plankje.
 2. Lamineren en knippen
  Zelf zat ik drie weken geleden ook dagritmekaarten te knippen voor mijn moeder. Het was tijd voor nieuwe dagritmekaarten in haar lokaal en als je dan toch even thee gaat drinken kan je net zo goed helpen. Ook hoor ik vaak dat kinderen wel even helpen met dat klusje. Kan zo weer een paar uur werk schelen.
 3. Zijn er sneller dan een monteur
  Bij jullie op school ook weleens iets stuk? Een familielid of goede vriend is er vaak sneller dan de monteur.
 4. Fleuren het klaslokaal op
  De vrolijke gordijnen in mijn klaslokaal heb ik te danken aan de moeder van één van mijn collega’s. Mijn broertje en schoonmoeder hebben ervoor gezorgd dat ze weer lekker schoon zijn. Broertje heeft ze eraf gehaald en daarna mochten ze bij mijn schoonmoeder in de was. Mijn vader heeft ze aan het einde van de vakantie weer opgehangen.
  Ik weet dat in andere klaslokalen in Nederland de leuke kussentjes er niet waren geweest zonder een handige moeder en zo zullen er vast nog meer mensen geholpen hebben om her en der een klaslokaal mooier te maken.
 5. Nemen leerkrachten in bescherming bij negatieve reacties op het beroep
  Die lange vakanties en korte werkdagen kunnen soms nare reacties oproepen. Gelukkig is er dan altijd wel iemand die weet dat wij echt wel die 40 uur aantikken iedere week. Ook valt dat vele buiten spelen echt wel mee en moeten regelmatig een avond op school vertoeven. Onze omgeving vertelt dat ook graag aan mensen bij vervelende reacties.
 6. Accepteren een vaatwasser of wasmachine vol schoolspullen
  Placemats in de vaatwasser, lego in de wasmachine, het kan allemaal met een leerkracht in huis.
 7. Regelen op hun werk spullen voor ons werk
  Kopieën op A3-formaat, handige bakjes, een toffe poster of boeken omdat er een familielid bij een boekhandel werkt, het kan allemaal. Dat laatste is natuurlijk wel heel tof en dat geluk heb ik helaas niet.
 8. Ze begrijpen het dat we het in sommige echt heel druk hebben
  En dan wat minder gezellig zijn. Zo merk ik dat ik nu echt weer even flink wat meer uren maak en dat zal in de weken rond Sint en Kerst ook zo zijn. Nou ja…dit jaar zit ik dan thuis met zwangerschapsverlof, maar normaal gesproken is dat echt wel wat drukker. Vergeet verder de periodes rond de rapporten en citotoetsen niet en het einde van het schooljaar vraagt soms ook even wat extra inzet. Druk, maar ontzettend leuk en daarom niet erg. Alleen eten we dan wat vaker makkelijk en liggen we graag op tijd op bed.

Dit lijstje is bij lange na nog niet compleet. Ik ben benieuwd waarom de mensen in jouw omgeving wel een medaille verdienen. Aanvullingen in de reacties zijn van harte welkom.

 

Share Button