Lootjes trekken

De vrijdag voordat Sinterklaas aankomt, is het ieder schooljaar tijd om lootjes te trekken. Vorige week was ik dit vergeten te zeggen tegen de leerlingen van groep 5 en door de aanwezigheid van groep 3 en 4 in hetzelfde klaslokaal was er deze week nog geen goed moment geweest om het ter sprake te brengen. Via de mail had ik wel de ouders op de hoogte gebracht, maar ik wist niet of alle ouders dit thuis hadden besproken. De ‘verrassing’ die voor vanmiddag op het bord stond, was dan ook best een beetje spannend voor de leerlingen.

Bekijk ook: Lootjes trekken Sinterklaas met daarin een format voor een lootje

Om kwart voor drie was het tijd voor de verrassing. Ik begon mijn uitleg met te vertellen dat Sinterklaas en zijn Pieten het ieder jaar erg druk hebben en dat daarom de groepen 5 t/m 8 hen helpen. Twee leerlingen begonnen een beetje met hun ogen te draaien en ik zag ze denken: ‘Ja hoor, juf, alsof wij dat geloven’. Andere leerlingen zaten ademloos te luisteren hoe wij dan konden helpen. Dat verschil in groep 5 vind ik echt prachtig om te zien.

lootjes trekken - juf Inger

Ik vertelde verder over het invullen van het lootje, het maken van een surprise en het schrijven van een gedicht. Met behulp van wat speelgoedboeken werden daarna de wensenlijstjes op de lootjes ingevuld. Verder schreven de leerlingen hun naam, hobby, lievelingsdier, hobby, lievelingskleur en leukste schoolvak op. Wel zo handig voor het maken van de surprise en het schrijven van het gedicht. Nadat iedereen zijn of haar lootje in een envelop had gedaan was het tijd voor het trekken van de lootjes.

De eerste leerling pakte een envelop een ging naar de berging in de klas om te kijken welke naam er op het lootje stond. Stralend kwam de leerling weer tevoorschijn en ging zitten. Zo ging het eigenlijk bij alle leerlingen. Wat mooi om te zien hoeveel plezier en spanning een leerling kan uitstralen.
Mijn stagiaire en ik verdeelden de laatste enveloppen en gelukkig zat er bij ons beide een lootje van een leerling in. In een keer was het lootjes trekken gelukt!

Al snel daarna was het, gelukkig, tijd om naar huis te gaan. De leerlingen bleven maar praten over dat ze zo graag wilden vertellen wie ze hadden. De afspraak is dat ze dit thuis met hun ouders mogen delen. Ik ben benieuwd wie zich daaraan kan houden.

Ik ga binnenkort op cadeautjesjacht en bedenken wat voor surprise ik wil maken. Maar eens snel materialen verzamelen en dan proberen wat moois te knutselen. Ik hoop dat eindresultaat leuk genoeg is om te delen.

Zoek jij nog inspiratie voor een leuke surprise? Misschien vind je iets op mijn Pinterestbord.

Follow Juf Inger’s board Sinterklaas: Surprises on Pinterest.

 

Share Button