Om het verschil tussen de soorten letters te verduidelijken heb ik een letterlijn met kleuren gemaakt. De tweetekenklanken op rood, lange klanken op groen, korte klanken op geel en medeklinkers op blauw. Het was even een werk om te maken, maar ben er ontzettend blij mee. Bij het leren van de letters, kwam er steeds een nieuwe letter bij aan de lijn. Toen alle letters geleerd waren, heb ik de letters per soort bij elkaar gehangen. Ik heb de letters en achterkant van de letters apart uitgeprint, dan de letters op de goed kleur geplakt en daarna alles gelamineerd. Komend schooljaar ga ik voor het vijfde jaar gebruik maken van deze letterlijn.

letterlijn - juf Inger

Het lettertype Sylvia, waarmee ik de letterlijn gemaakt heb, is vernieuwd. De lange klanken en tweetekenklanken kunnen nu al op de computer aan elkaar worden geplaatst. Daarom nu een nieuwe letterlijn. Op verzoek heb ik ook kaartjes gemaakt van de sch, ng, nk en ch uit kern 7 en kern 8. Een leerkracht gaf mij via de mail de tip dat de letters geplakt kunnen worden op de kleur van de kern.

Letters letterlijn

Achtergrond letterlijn

Share Button

12 reacties op Letterlijn

 1. Wat goed dat jullie deze groepen hebben aangebracht. Ga ik dit jaar ook doen, schijnt de zon ook niet door de letters (de vll letters zijn aan twee kanten bedrukt…)
  Over welk nieuwe lettertype hebben jullie het?
  groetjes jesca hut

  • Jesca, als je lid bent van de leermiddelendatabase (of lid wordt) kun je het nieuwe lettertype downloaden. Daarbij zijn de 2-tekenklanken verbonden met elkaar.

 2. Beste Inger,

  Ik krijg aankomend schooljaar voor de eerste keer groep 3 en ben dus volop bezig met de voorbereidingen.
  Jouw letterlijn wil ik ook gaan gebruiken. Ik ben bezig met het printen, maar het valt mij op dat de kaartjes wat klein zijn. Kunnen de kinderen bij jou in de klas de kaartjes goed zien vanaf een afstand?
  En heb jij bij de 2-tekenklanken zelf nog de verbinding gemaakt tussen bijvoorbeeld de ‘e’ en de ‘u’ bij de ‘eu’?

  Vr. Gr.
  Marjolein

  • Ik heb zelf al een nieuwere versie gevonden van het lettertype, daar zitten de 2-tekenklanken boven de cijfers (dus ! @ # etc.). Ik ben nu dus zelf in Word bezig met het omzetten.

  • Hallo Marjolein,

   Als ik een nieuwe letter aan de lijn hang, laat ik de letters om de beurt zien en de leerlingen laten mij dan weten wanneer ik de goede heb. Ik sta dan voorin de klas en vermoed dat het dus wel vrij goed te zien is. Ik heb inderdaad de verbindingen zelf gemaakt, maar er is nu een nieuw lettertype. Ik zie dat je dat al hebt ontdekt.

   Groetjes,
   Inger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *