Recensie: Kleuren in de natuur

Vorig jaar begon op 5 april de fotochallenge op Instagram van Uitgeverij De Vier Windstreken bij het boek Kleuren in de natuur. Door mee te doen maakte je kans op een exemplaar van het boek, maar ik was zo brutaal een recensie-exemplaar te vragen en had het geluk deze ook te ontvangen. Wel bleef ik (bijna) wekelijks meedoen met de opdrachten, omdat ik fantastisch vond om in de natuur op zoek te gaan naar de kleur van de week. Door dit boek te lezen, maar eigenlijk meer nog door goed te kijken, leer je namelijk dat er heel veel kleur in de natuur te vinden is.

Tekst op de achterflap

De natuur wemelt van de schitterende kleuren. Geïnspireerd door planten, dieren en mineralen bedachten mensen er namen voor. In dit boek vind je de twaalf meest bekende kleuren en hun schakeringen. Vaak loopt er een direct lijntje tussen hun naam en de natuur. Heb jij je ooit afgevraagd hoe geel ruikt? Hoe blauw klinkt? Of hoe roze zou voelen als je het kon aanraken? Je leest erover in dit boek. Tot slot: ben jij een artiest in de dop? Blader dan snel naar de kleurencursus achterin. Voor je het weet schilder jij net zo prachtig als de natuur zelf!

Nieuwsgierig? Van vier kleuren kun je de prachtige illustraties al bewonderen in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Wauw, naar de pagina’s van Kleuren in de natuur kan je blijven kijken. De prachtige, natuurgetrouwe illustraties maken iedere bladzijde weer een feestje. De tekst die de kleuren beschrijft, is zo opgeschreven dat je daadwerkelijk denkt dat je de kleuren ruikt.

De beste manier om dit boek te lezen, vind ik de manier die De Vier Windstreken vorig jaar toepaste met de challenge. Wekelijks een bladzijde en dan ook zelf in de natuur je focussen op die kleur. Je gaat echt andere dingen zien en ik genoot nog meer van de kleine dingen. Een prachtige vogel of mooie bloem in een kleur die juist wel/niet die week de aandacht kreeg, zie je ineens veel duidelijker.

Dit boek vind ik echt een geweldig boek om in het voorjaar te lezen. Genieten van al het moois dat langzaam weer zichtbaar wordt na de koude winter.

Lesideeën bij Kleuren in de natuur
  • Houd met je eigen groep een kleurenchallenge. Stel één kleur uit het boek centraal en laat de leerlingen daar extra op letten tijdens het buiten spelen of geef er een opdracht voor thuis bij en bespreek wat er gezien is in de klas.
  • In dit boek worden 12 kleuren besproken. Kunnen de leerlingen nog een kleur bedenken die ze gemist hebben en daar zelf een bladzijde bij ontwerpen?
  • Kunnen de leerlingen een bladzijde aanvullen met afbeeldingen die ze gemist hebben?
  • Laat iedere leerlingen een kleur kiezen en een collage maken met natuurfoto’s uit verschillende tijdschriften.
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button