Twee getallenlijnen met de vijf-structuur om voor de leerlingen zichtbaar in de klas de getallen te laten zien. 

getallenlijn - juf IngerDe getallenlijn tot 100 bestaat uit losse kaartjes, deze kunnen apart omgedraaid worden. In groep 3 is deze handig te gebruiken om in het begin van het schooljaar bij het leren van de getallen 0 t/m 10 er dagelijks een getal bij te kunnen hangen. Ook geeft deze getallenlijn de mogelijkheid losse getallen te verwijderen en de leerlingen te laten raden welke getallen er weg zijn. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen de even getallen zichtbaar te hangen of de sprongen van 5 te verduidelijken door de andere getallen om te draaien. Op den duur kunnen de getallen die al goed bekend zijn bij de leerlingen altijd andersom opgehangen worden of kan er zelfs voor gekozen worden deze te verwijderen.

De getallenlijn tot 200 heeft per kaart 5 getallen. Qua ruimte neemt deze minder ruimte in beslag dan bij de losse kaartjes. Omdat de getallen per vijf op een kaartje staan, biedt deze getallenlijn minder mogelijkheden als het gaat om losse getallen extra oefenen of het duidelijker laten zien van de sprongen van 5 of 10.

getallenlijn tot 100
getallenlijn tot 200

Op mijn website staat ook een getallenlijn waarbij gebruik gemaakt wordt van de 10-structuur. Deze getallenlijn gaat tot 200 en de kaartjes zitten per 5 aan elkaar vast.

Getallenlijn 10-structuur

Share Button

5 Comments on Getallenlijn

 1. Hoi Inger,

  Is het moeilijk om jouw getallenlijn aan te passen aan het rekenrek? Dus de kleuren rood en wit precies andersom? Dat zou fantastisch aansluiten in de klas.

  Groeten Donatine Luiten

 2. HOi Inger,

  Als ik jouw telrij naast het rekenrek leg, is de kleurvolgorde precies andersom. Het rekenrek begint met 5x rood en dan 5x wit. Kun jij ook een telrij met de 5 structuur maken waarbij je begint met rood? Is dat eenvoudig aan te passen?

  Groeten Donatine Luiten

  • Hallo,

   Ik heb het originele document niet meer dus helaas wordt het zeer lastig om dit aan te passen.

   Met vriendelijke groet,
   Juf Inger

 3. Hoi Juf Inger,

  Jouw site is echt erg leuk en handig!
  Vraagje: heb je ook de getallenlijn met vijf structuur in de kleuren zoals het rekenrek? Dus de getallen 1 t/m 5 in rood, 6 t/m 10 in wit, 11 t/m 15 in rood en 16 t/m 20 in wit.

  Groetjes Karlien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *