Recensie: De zeven kersttruitjes

Recensie van juf Ivette
Vandaag mag ik het met jullie hebben over het prentenboek De zeven kersttruitjes van Jan Fearnley. Wie mij een beetje kent weet dat de kerstperiode mijn favoriete tijd van het jaar is en de herfst en winter mijn favoriete seizoenen zijn, dit boek móest ik dan ook lezen. Welk boek? Vandaag mag ik het met jullie hebben over het prentenboek De zeven kersttruitjes van Jan Fearnley. De kaft van het boek sprak mij gelijk aan. Je ziet een klein vogeltje op het ijs, met daaromheen zilverkleurige, glimmende sneeuwvlokken. 

Korte samenvatting

Het boek bevat prachtige, kleurrijke illustraties, steeds op twee pagina’s afgebeeld. De prenten zijn zo mooi, dat ik ze zo in mijn lokaal zou willen hangen. De tekst per twee bladzijdes is perfect qua hoeveelheid en grootte van de letters én het papier voelt prettig aan. Het verhaal gaat over een klein, lief vogeltje. Hij komt een week lang elke dag een ander verkleumd dier tegen waaraan hij zijn truitje weggeeft. Het vogeltje begint de week met zeven truitjes, maar als het eindelijk Kerstavond is heeft hij zelf geen warme trui meer. Gelukkig komt de Kerstman in actie en loopt het toch nog allemaal goed af.

Bekijk alvast een aantal van de prachtige illustraties in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
De zeven kersttruitjes

De zeven kersttruitjes past heel goed bij de kerstgedachte en is ook fijn te gebruiken om aandacht te besteden aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door dit prentenboek voor te lezen aan kinderen, leren ze dat het belangrijk is om voor elkaar te zorgen en lief voor een ander te zijn. Maar dat je daarnaast ook goed voor jezelf moet zorgen!

Verder is het natuurlijk ook erg leuk om te tellen hoeveel truitjes het vogeltje nog heeft en hoeveel hij er al weg heeft gegeven. Er worden ook moeilijke woorden gebruikt in dit boek, zoals ‘in slaap dommelen’ en ‘tanden klapperen’ waardoor je met dit prentenboek ook goed aan de woordenschat kunt werken. Ook zou ik al voor me zien dat dit verhaal uitgespeeld wordt tijdens een kerstviering op school. Er komen heel veel verschillende dieren in dit boek voor, waaronder een otter, muis en egel, waardoor er veel rollen te verdelen zijn. Ik denk dat ik dit prentenboek toe ga voegen aan mijn rijtje met lievelingsboeken! 

Lesideeën

Op de website van De Vier Windstreken kan een bestand van 9 pagina’s vinden met lesideeën bij het boek.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button