Recensie: De wereld op één moment

Recensie van juf Ivette
In mijn klas zitten kinderen met allerlei nationaliteiten. Ik vind het heel belangrijk om hier oog voor te hebben. Daarnaast vind ik het mijn taak om de leerlingen ook in aanraking te laten komen met bijvoorbeeld kinderen met een handicap. Toen ik de vooraankondiging van het boek De wereld op één moment zag, wilde ik ‘m dan ook heel graag hebben. Op de voorkant is de wereldbol te zien met daaromheen allerlei verschillende kinderen. Verschillend in huidskleur, haarkleur, kleding en geslacht. Ook zitten er twee kinderen in een rolstoel. In het midden staat in gouden, bolle letters de titel van het boek.

Korte samenvatting

Elf verschillende kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment.

In Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen.

Ga mee de wereld rond! Het is een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Het laat zien wat kinderen in verschillende delen van de wereld op hetzelfde moment aan het doen zijn.

Wat vind ik van het boek?
De wereld op één moment

Door De wereld op één moment ontdekken kinderen dat iedereen op hetzelfde moment iets anders aan het doen is. Waar Javier in het Mexico aan het ontbijten is, want het is daar zeven uur ’s ochtends, is Francesca aan het voetballen met haar klas, omdat het daar al twee uur ’s middags is. En op datzelfde moment is het al 10 uur ’s avonds in Australië en ligt Suzy heerlijk te dromen in bed. Op elke pagina is een ander kind in een ander land te zien. Het gaat daarbij niet alleen om het tijdstip en de activiteit, maar ook om de omgeving. Het is heel interactief, doordat er ook steeds vragen worden gesteld in het boek. Zie je het eten inJaviers keuken? Herken je dit? Hoe ziet het schoolplein van Esther in Ghana eruit en waarom ziet iedereen er daar hetzelfde uit? Achterin het boek staat ook nog wat simpele informatie over dag en nacht, maar ook het draaien van de aarde én een mooi nawoord van de schrijver. Tevens wordt hier in één oogopslag weergeven uit welke landen de kinderen komen die gevolgd zijn in dit boek.

De illustraties in dit prentenboek zijn heel mooi en realistisch. Het lijken verftekeningen, waarbij de gezichtsuitdrukkingen en verschillende huidskleuren heel mooi naar voren komen. Wat mij alleen heel erg stoort, en ik kan niet uitleggen waarom, is de omslag van de kaft. Zowel voorin als achterin zitten twee felgele bladzijdes, totaal niet passend bij het kleurgebruik in de rest van het boek. Maar als dat alles is. Het is een vrolijk en vooral leerzaam boek waarin duidelijk in beeld wordt gebracht dat het overal op de wereld de klok op een ander tijdstip staat, op hetzelfde moment. Voor volwassenen zeer vanzelfsprekend,
voor veel kinderen een echte eyeopener. Een mooi boek over diversiteit in de wereld.

Ideeën voor in de klas

Er zijn ook tig lessuggesties bij dit boek te bedenken. Op één van de eerste pagina’s gaat het over ontbijt. Hierop kan een groepsgesprek volgen over de verschillende soorten ontbijt binnen de groep. Op een andere bladzijde gaat het over naar school gaan. Hoe gaan de kinderen uit jouw klas naar school? Zou dat bij deze kinderen in dit boek hetzelfde zijn? Of moeten zij eerst een berg beklimmen bijvoorbeeld? Zo kun je bij elke bladzijde een gesprek aangaan met de leerlingen, heel waardevol!

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button