Recensie: De jongen die met een walvis zwom

In de voorjaarscatalogus 2022 van Veltman Uitgevers zag ik het boek Het meisje dat op een olifant ontsnapte. Als fan van olifanten trekken boeken met een olifant op de kaft altijd snel mijn aandacht, maar helaas was dit boek al eerder uitgebracht. Ik ging op zoek naar recensies en besloot het boek op mijn verlanglijstje te zetten. Het tweede boek van Nizrana Farook kon ik echter wel als recensie-exemplaar aanvragen en daarom las ik nu dus eerst De jongen die met een walvis zwom en wil ik echt meer van deze schrijfster lezen.

Korte samenvatting

De vissersjongen Razi zit op het strand te kijken hoe jonge schildpadden uit hun ei komen, wanneer er een boot aan komt dobberen. Hij lijkt verlaten, tot Razi een kleine, stille hand over de rand ziet hangen… In de boot vindt hij Zheng, die is ontsnapt aan de verdrinkingsdood toen het schip waarop hij zat zonk. Zheng zit vol verhalen over zeemonsters en verborgen schatten, maar ook over de slechteriken die achter hem aan zitten. En nu Razi van de schurken weet, lopen ook hij en zijn zusje Shifa gevaar. Zo begint een opwindend avontuur in de schaduw van het grootste zeemonster van de wereld…

Lees de eerste twee hoofdstukken in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Meteen vanaf de eerste zin is dit verhaal spannend! Na het lezen van het eerste hoofdstuk wilde ik het boek niet meer aan de kant leggen, omdat ik moest weten hoe het verder zou gaan met Zheng. In hoofdstuk twee leer je vervolgens Razi kennen en iets later gaat ook zijn zus Shifa een belangrijke rol spelen in dit verhaal.

De hoofdstukken van De jongen die met een walvis zwom zijn vrij kort, maar toch gaat het verhaal niet te snel. Soms vind ik dat kinderboeken te vlot door een verhaal gaan, maar in dit boek is het gewoon precies goed. Wat ik extra mooi vind aan het boek is de vormgeving van iedere eerste bladzijde van een hoofdstuk.

Alle drie de kinderen in dit boek hebben hun eigen verhaal dat je langzaamaan ontdekt. Sowieso krijg je in de loop van het verhaal het plaatje compleet van wat er aan de hand is en waarom er twee mannen achter Zheng aanzitten.

Een kleine tegenvaller vond ik de rol van de walvis. Ik had veel meer verwacht. Wel mooi is de rol van zeedieren in het hele verhaal.

Dit boek is een mooie aanvulling voor iedere schoolbibliotheek. Een ander soort boek dan de meeste leerlingen zullen kennen en echt een boek voor groep 7/8. Ik heb genoten!

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Veltman Uitgevers. Hartelijk dank! 

Share Button