Luister je wel naar mij? – Martine Delfos

Het boek ‘luister je wel naar mij?’ heb ik gelezen voor mijn master SEN tijdens het onderdeel gedrag. Het heeft mij anders doen communiceren met leerlingen en me meer bewust gemaakt van mijn gedrag tijdens de gespreksvoering. Zo weet ik nu bijvoorbeeld wat de invloed van hoogteverschil tussen de leerkrach ten leerling kan zijn op het gesprek. Verder heb ik door het boek beter leren kijken naar de non-verbale communicatie van leerlingen en kan ik daar beter rekening mee houden. Zeker een aanrader voor leerkrachten die graag aan de slag willen gaan met gespreksvoering met leerlingen.

‘Luister je wel naar mij’ kan gezien worden als een ‘basisboek’ voor het voeren van gesprekken met kinderen tussen vier en twaalf jaar. De titel geeft al aan dat het nog niet zo eenvoudig is om écht naar kinderen te luisteren. De belangen van leerkrachten en kinderen in een gesprek zijn vaak niet gelijk en het vraagt daarom speciale aandacht om een gesprek echt ‘open’ te houden.

Share Button