Klassenverhaal

Kort geleden maakte ik kennis met de site Klassenverhaal.nl. De site klassenverhaal biedt de mogelijkheid een verhaal te laten schrijven over je eigen klas. Ik weet nog dat een vriendinnetje op de basisschool ooit een boekje kreeg dat over haar en haar vriendinnetjes ging. Wat was dat gaaf! Nu biedt klassenverhaal de mogelijkheid om een verhaal te krijgen over je hele klas en zelfs de leerkrachten krijgen een rol in het boek. 

klassenverhaalKlassenverhaal is een initiatief van kinderboekenschrijfster Fiona Rempt. Op de site vertelt zij dat ze op het idee van Klassenverhaal kwam toen zij voor haar dochter een verhaal schreef waarin alle kinderen uit de klas voorkwamen. Haar dochter en klasgenoten vonden het meteen spannend en die magie die ontstond omdat het verhaal persoonlijk was, maakte dat Fiona daar meer mee wilde doen. Zo ontstond Klassenverhaal.

Er zijn klassenverhalen voor alle leeftijden van de basisschool (groep 1 t/m 8). Ze kunnen worden besteld als boek of digitaal bestand (pdf). Klassenverhaal is een uniek instrument om plezier in lezen te bevorderen. Het biedt een mooie en grappige herinnering aan een groep en een mooi afscheidscadeau. Kies een verhaal voor de juiste leeftijd, vul de namen van de leerlingen in en bestel.

Fragment uit Een dag bij het circus (groep 4-7)

Hoi,’ zegt Sem slaperig als hij de klas binnen komt.
Saskia trekt de deur achter hem dicht. ‘Ga snel zitten. We gingen net beginnen.’
Bram geeft Sem een por. ‘Je hoeft je tas niet uit te pakken. Ben je vergeten wat we vandaag gaan doen?’ fluistert hij.

‘Even stilte graag,’ zegt Saskia. ‘Zoals jullie weten gaan we vandaag op schoolreisje.’
‘Wat gaan we heen?’ vraagt Hidde.

Saskia glimlacht naar de kinderen vooraan. ‘Dames en heren, we gaan naar het circus!’
‘Cool!’ roept Tess.

Leo trekt een schuin gezicht naar haar. ‘Het circus is voor kleuters,’ bromt hij.

Naast de verhalen die te kiezen zijn op de site is er de mogelijkheid voor een klassenverhaal op maat. Er wordt dan een specifiek (en dus uniek!) verhaal geschreven, waarin alle leerlingen met hun eigen karakter en kenmerken een rol spelen. De schrijver komt met de leerlingen en leerkrachten praten om hen te leren kennen en praat ook over de onderwerpen die de leerlingen interessant vinden voor hun verhaal.

Helemaal enthousiast geworden voor een Klassenverhaal? Dan heb je mazzel, want je kunt een Klassenverhaal t.w.v. €40,- winnen. Laat via de mail, info@jufinger.nl, of het contactformulier weten wie de illustraties heeft gemaakt bij de verhalen van Klassenverhaal. Het antwoord is te vinden op de site www.klassenverhaal.nl. Uit de goede antwoorden zal één winnaar getrokken worden.

Je kunt tot en met 30 september meedoen aan deze wedstrijd. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is ‘Feest’ en het lijkt mij feestelijk om op de datum dat de Kinderboekenweek start, 1 oktober, de winnaar bekend te kunnen maken.


De winnaar van het Klassenverhaal is Inez! Gefeliciteerd en veel plezier met je Klassenverhaal.

 

Share Button