Recensie: Er kan er altijd eentje bij

Recensie van juf Ivette
Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen kennismaken met allerlei culturen, de diversiteit aan mensen en (leren) respect (te) hebben voor elkaar. Het boek Er kan er altijd eentje bij past goed binnen dit plaatje. De kaft van het boek laat ook gelijk zien waar dit boek over gaat. Een kleurrijk huis met eveneens kleurrijke tuin en allerlei verschillende mensen en dieren. Het boek is geschreven door Maria van Donkelaar en geïllustreerd door Roozeboos. Een bijzondere naam, dus ik ging natuurlijk op onderzoek uit. Roozeboos heet in het echt
Anne Roos Kleiss en is een kleurrijke, Nederlandse illustrator met meerdere prijzen op haar naam.

Korte samenvatting

Het boek Er kan er altijd eentje bij is net zoals de kaft erg kleurrijk. Op elke dubbele bladzijde staat het grote huis. De ene keer zie je het hele huis afgebeeld, op de volgende bladzijde alleen een stuk van een kamer of juist het huis in de verte. Er zijn verschillende mensen te zien. De mensen verschillen in huidskleur, maar ook in kleding. De een is wat netter gekleed en draagt zelfs een hoedje, de ander heeft een broek met gaten aan. Ook zijn er dieren te zien. Er staan zoveel prachtige illustraties in, dat er genoeg te bekijken valt. Steeds ontdek je weer nieuwe details.

Het verhaal is op rijm geschreven en de boodschap ‘er kan er altijd eentje bij’ komt steeds weer terug. Niet alleen de kaasboer, de groentevrouw en de buurman krijgen een plek in het huis, maar ook voor Kim, het meisje van de post, is er een plekje naast de behanger en de timmerman. Dan komt op een dag de fanfare voorbij. Een grote groep mensen staat te swingen in het huis. Maar dan gaat het mis, het huis begint te trillen en stort in. Wat nu?

Bekijk het boek alvast in het inkijkexemplaar

Wat vind ik van het boek?
er kan er altijd eentje bij

Dit boek is vooral geschikt voor de onderbouwleerlingen, het is voor hen een mooi lees- én kijkboek. Er kan er altijd eentje bij is een boek om zeker vaker uit de kast te pakken, na één keer (voor)lezen heb je nog lang niet alles gezien. Het boek gaat vooral over saamhorigheid, behulpzaamheid maar ook over een huis bouwen en er komen tevens verschillende muziekinstrumenten voorbij. Een boek passend bij meerdere thema’s dus.

En zoals ik al eerder schreef vind ik het mooi dat de illustrator oog heeft gehad voor de diversiteit aan mensen. Wat ik ook erg goed vond, was dat de beroepen niet zo stereotype waren. Zo was er geen groenteboer, maar een –vrouw en de post werd ook rondgebracht door een dame. Een mooie ontwikkeling en belangrijk om jonge kinderen mee te geven dat ze kunnen worden wat ze willen, of je nou een meisje of jongen bent.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliatie links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button