Site pictogram Juf Inger

Werkvorm sneeuwballengevecht

Werkvorm sneeuwballengevecht

Er zijn van die werkvormen in de klas die eigenlijk altijd een groot succes zijn. De werkvorm sneeuwballengevecht is voor mij zo’n werkvorm. Het is op meerdere manieren in te zetten en de leerlingen vinden het bijna altijd leuk om te doen. Vooral als de sneeuwballen gericht op iets gegooid mogen worden. De leerkracht als doelwit werkt héél goed, maar de papierbak om alles aan het eind snel op te ruimen is ook prima om op te mikken. Maar welke mogelijkheden zijn er nou precies met deze werkvorm? Ik deel er een aantal met je in deze blog.

Hoe werkt de werkvorm sneeuwballengevecht?

Om aan de slag te kunnen gaan, heeft iedere leerling eigenlijk maar twee dingen nodig. Namelijk papier en een potlood of pen. Ik gebruik vaak enkelzijdig kopieerwerk dat verkeerd is gegaan, omdat de lege kant nog prima te gebruiken is om een sneeuwballengevecht te houden.

Als leerkracht geef je een opdracht en de leerlingen schrijven het antwoord of de opdracht op het papier. Vervolgens maken ze een losse prop en gooien deze tegelijk op een doel. Ik tel vaak af en vervolgens mogen ze op mijn rug gooien. Dat vinden ze fantastisch!

Daarna raapt iedere leerling een prop op van de grond en wordt het tweede gedeelte van de opdracht uitgevoerd.

Aan het eind laat ik de proppen vaak richting de papierbak gooien. Er zijn altijd wel leerlingen die even snel de proppen opruimen die niet in de bak belanden.

Ideeën bij groepsvorming
Ideeën bij (werkwoord)spelling

Lees ook: Werkwoordenjacht

Ideeën bij rekenen

Misschien heb jij nog andere ideeën. Ik vind het leuk als je ze dan via een reactie onder dit bericht deelt.

Mobiele versie afsluiten