Site pictogram Juf Inger

De scharrelboerderij – Marianne Busser en Ron Schröder

de scharrelboerderij

Recensie van juf Ivette
Vandaag mag ik het met jullie hebben over het prentenboek ‘De scharrelboerderij’. Ik vind het super dat ik een boek van mijn favoriete schrijvers mag lezen, toen ik zelf in groep 3 zat was ik gek op de boeken over Liselotje. De kaft van het prentenboek ‘De scharrelboerderij’ spreekt gelijk aan, op de voorkant is zoveel te zien dat dit direct zorgt voor een mooi kringgesprek met de leerlingen. De binnenkant van het boek is rood-wit geblokt, een echt boerentafereeltje waardoor je gelijk in de boerenstemming komt.

Het verhaal

Een vrolijke bundel vol versjes over de scharrelboerderij. Over melk die niet zomaar uit een pak komt, over dieren die rollen in de modder en over onbespoten groenten. Om voor te lezen door (groot)ouders, juffen en meesters. Met vrolijke illustraties van Natascha Stenvert.

De boer zegt: welkom alle vier
kom gezellig binnenwippen
en maak kennis met de varkens
en de koeien en de kippen

Ga maar kijken bij de geitjes
en de schapen in de wei
want er is echt veel te zien
op mijn scharrelboerderij

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Het boek bevat prachtige, kleurrijke illustraties, de ene keer op twee pagina’s afgebeeld en soms ook apart. Er is ontzettend veel te zien, wat dat betreft kan het ook goed gebruikt worden als kijkboek zonder voor te lezen. De illustraties zien er zeer realistisch uit, vooral het schaap springt er voor mij uit! Een ander pluspunt is dat er in het prentenboek kinderen staan met diverse nationaliteiten en dus huidskleuren. Naast een vrolijk prentenboek, is dit boek ook erg leerzaam voor kinderen én misschien ook wel volwassenen. Zo wordt uitgelegd waar melk en spruitjes vandaan komen en waar aardappels groeien. Dit komt namelijk niet uit een fabriek, iets wat volgens het boek vaak wordt gedacht.

Meer boeken over dieren? Kijk hier!

Ook worden allerlei andere leuke feitjes uitgelegd, bijvoorbeeld waarom varkens graag in de modder rollen! Dit komt allemaal aan bod in de verschillende hoofdstukken, elk onderdeel van de boerderij vormt een hoofdstuk van zo’n twee pagina’s. Het hoofdstuk ‘allemaal poep’ was in mijn klas favoriet! Het boek is trouwens ook helemaal op rijm geschreven, iets wat jonge kinderen vaak aanspreekt. Ze vinden het ook erg leuk om de zinnen af te maken. Ergens in het verhaal komt ook dit prentenboek terug, niet alleen in de tekst maar ook als illustratie. Erg grappig bedacht!

Lesideeën

Het boek is ook heel goed te gebruiken om aandacht te besteden aan lessen rondom de oriëntatie op jezelf en de wereld en de natuur. Het boek gaat bijvoorbeeld ook over de verzorging en het welzijn van de boerderijdieren en het runnen van de boerderijwinkel. Met dierendag is het natuurlijk erg leuk om het boek te gebruiken. Vaak wordt dan veelal gepraat over huisdieren, maar met dit prentenboek leren de kinderen ook andere dieren beter kennen.

Het boek leent zich ook erg goed voor reken- en telactiviteiten, door bijvoorbeeld het aantal dieren per pagina te tellen of door meetactiviteiten te bedenken met echte groente uit de moestuin of een bol wol van het schaap.

Kortom, ik vind dit boek écht een aanrader en ik zou de tijd nemen om dit boek samen met de klas te nemen. In één keer het boek uitlezen is jammer, er is zoveel te zien en te vertellen dat je gerust meerdere dagen over dit boek kunt doen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Mobiele versie afsluiten